Integracyjne Spotkania Teatralne i Zawody Pływackie

post z dnia Posted in WTZ

Piątek, 18 maja 2012 r., obfitował w wiele atrakcji. O godzinie 9.00 Kino Scena Kultura wypełniło się po brzegi widzami i zespołami teatralnymi, biorącymi udział w IX Integracyjnych Spotkaniach Teatralnych. Motto Przeglądu: “…Bo teatr jest po to, żeby wszystko było inne niż dotąd…” doskonale oddało różnorodność przedstawionych form scenicznych.

Ośrodek M.B. Uzdrowienie Chorych reprezentował zespół Aplauz z Warsztatu Terapii Zajęciowej z inscenizacją pt. “Dwa światy”. To krótka, lecz refleksyjna historia dotycząca problemów, z jakimi na co dzień borykają się osoby niepełnosprawne, monolog osoby na wózku inwalidzkim, która czuje się odrzucona, niezrozumiana, napotyka na społeczny mur strachu
i bezradności. Chęci do życia dodaje jej świat wewnętrzny, w którym nie czuje się w żaden sposób ograniczona. “Czy wierzycie, że nawet w najbardziej niepełnosprawnym ciele może mieszkać piękna dusza?…Uwierzcie!” – prosi główna bohaterka w finalnym momencie spektaklu przygotowanego przez Agnieszkę Kabiczke. W inscenizacji zagrali: Krystyna Bobel, Kornelia Szmatlok, Katarzyna Fojt, Mariola Mateja, Ewelina Bialucha, Marzena Kaczmarzyk, Katarzyna Woźniak, Robert Mioduszewski i Janusz Przyklenk.

Główna nagroda trafiła do najmłodszych aktorów – zespołu Tęczowe Skrzaty z Miejskiego Przedszkola nr 13 z oddziałami integracyjnymi. Serdecznie gratulujemy!

W tym samym czasie, w Integracyjnych Zawodach Pływackich, wzięli udział dwaj podopieczni Środowiskowego Domu Samopomocy: Tomasz Gryszczyk i Sebastian Susło.

Piątkowe atrakcje dostarczyły wielu emocji, zarówno na polu kulturalnym, jak i sportowym.