Tak pomagam! Czyli Ogólnopolska Zbiórka Żywności Caritas. 6-7 grudnia 2013.

post z dnia Posted in OŚRODEK

Już po raz czwarty Caritas Archidiecezji Katowickiej włącza się do zbiórki żywności w ramach ogólnopolskiej akcji pn. „TAK POMAGAM”. Celem zbiórki jest zebranie produktów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych w przechowywaniu, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, płatki kukurydziane, olej, konserwy, herbata, słodycze, itp.W tym roku akcja ta będzie przeprowadzona również w Knurowie. Ośrodek MB Uzdrowienia Chorych w Knurowie w dniach 6-7 grudnia (piątek i sobota) z pomocą wolontariuszy i pracowników Ośrodka, będzie przyjmować dary od klientów sklepu BIEDRONKA przy ulicy Szpitalnej 9, w godzinach otwarcia sklepu. Zebrane produkty zostaną przekazane w formie paczek oraz posiłku świątecznego uczestnikom, mieszkańcom Ośrodka MB Uzdrowienie Chorych w Knurowie.

INFORMACJE O ZBIÓRCE

„Tak, POMAGAM” jest ogólnopolską akcją zbiórki żywności organizowaną przez Caritas diecezjalne przy współpracy z Caritas Polska. Z roku na rok w naszą akcję włącza się coraz większa liczba wolontariuszy i ludzi dobrej woli składających produkty w koszach. Systematycznie rośnie ilość zbieranej żywności, która w ostatnim etapie akcji trafia do osób najbardziej potrzebujących, parafian danej diecezji. W zbiórkę żywności angażują się nie tylko stali wolontariusze Caritas ale także ludzie dobrej woli, którzy chcą wesprzeć Caritas w tym jednym, konkretnym działaniu. W ostatnią zbiórkę przed Świętami Wielkanocnymi 8-9 marca, na terenie Archidiecezji Katowickiej zebrano ok. 2262 kg żywności o przybliżonej wartości 11 243 zł. W zbiórce uczestniczyło 97 wolontariuszy.Ostatnio przeprowadzona w naszej Archidiecezji Bożonarodzeniowa zbiórka żywności spotkała się z wielką życzliwością i ofiarnością. Dlatego bardzo serdecznie zachęcamy do włączenia się do naszej akcji. Za składane dary serdecznie dziękujemy.