Kulinarne zwiedzanie świata

post z dnia Posted in Bez kategorii

W miesiącu maju i czerwcu mieszkańcy oraz podopieczni Ośrodka Caritas w Knurowie uczestniczyli w realizacji projektu pt. „Kulinarne zwiedzanie świata”. Projekt autorstwa Assistanca Sp. z o.o. z Walc obejmował 5 wyjazdowych spotkań. W każdym spotkaniu uczestniczyło 15 osób wraz z opiekunami.

Projekt umożliwił min.: aktywizację Mieszkańców i  Podopiecznych Ośrodka w aspekcie krajoznawczo-kulinarnym, utrwalenie nabytej wiedzy oraz wykorzystanie jej w konkretnych sytuacjach, nabycie nowych doświadczeń, utrwalenie posiadanych nawyków zachowania oraz kształtowanie pozytywnych postaw wobec osób niepełnosprawnych i osób w podeszłym wieku.

Projekt realizowany był w lokalu gastronomicznym KARCZMA WRAZIDLOK w Nieborowicach mieszczący się przy ulicy Kasztanowej 1. Lokal położony jest w odległości ok. 5 km od Ośrodka, nie posiada barier architektoniczny. Podczas regularnych cotygodniowych spotkań mieliśmy okazję aktywnie uczestniczyć w projekcie poprzez kulinarne zwiedzanie i degustowanie potraw z Ukrainy, egzotycznej Persji, krajów śródziemnomorskich Grecji i Włoch oraz odległego Meksyku.

Mieszkańcy, Podopieczni oraz Pracownicy Ośrodka Caritas w Knurowie dziękują firmie Assistanac z Walc za zaproszenie do udziału w projekcie, a restauracji Karczma „Wrazidlok” za realizację projektu i goszczenie nas w swoim lokalu.

autor: Aniela Przywara, Natalia Sochaj, Bogdan Dominiak